P - značky piv
Pardál
Pegas
Permon je označení pro několik druhů nefiltrovaných, živých a nepasterovaných piv, které vyrábí stejnojmenný minipivovar v Lomnici u Sokolova. Výroba byla obnovena po padesátileté přestávce v prosinci 2006. O správný technologický postup se stará sládek Jan Rada. Pivovar Permon je provozován soukromou firmou Systém Net Line. Jedná se o obnovenou tradiční značku sokolovského piva, v současnosti s krátkou výrobní tradicí. Pivo je vyráběno, respektive vařeno, podle skutečně originální české receptury, která pivo neochuzuje o třísloviny, vitamíny a plnou chuť, které většině filtrovaných piv chybí.
- Permon - výčepní světlé
- Permon - ležák světlý
- Permon - ležák polotmavý
- Permon - speciál tmavý
- Permon - speciál světlý
- Permon - specál polotmavý
- Permon - extra premium
Pernštejn
Pivrnec
Platan je značka piva vyráběná od roku 1598 v jihočeském Protivíně společností Městský pivovar PLATAN s. r. o.
- Platan Speciál Knížecí 21 (10,6 % vol.) jedná se o vysokostupňový světlý speciál
- Platan Granát (4,6 % vol.) tmavý ležák
- Platan Premium (5,0 % vol.) pivo s obsahem alkoholu 5 %
- Platan Jedenáct (4,9 % vol.) jedenácti stupňový světlý ležák
- Platan line (4,0 % vol.) zmenšený obsah cukru
- Prácheňská perla - (6,0 % vol.)
- výčepní pivo Platan Protivín (4,0 % vol.)
- Platan alcohol free - pivo se sníženým obsahem alkoholu s obsahem maximálně 0,5 %
Pivovar Podkováň byl založen roku 1434 Bohušem z Kováně sídlící na Frýdštejně. Pivovar se nachází ve Středočeském kraji v okrese Mladá Boleslav, v údolí Skalského potoka. Pivovar je v současnosti v přestavbě, a proto se zde nevaří pivo.
Podlužan
Podskalák
Měšťanský Pivovar v Poličce je měšťanský pivovar ve stejnojmenném městě Polička. Budova pivovaru byla postavena v roce 1865, v roce 1948 byla znárodněna. V roce 1994 po restituci a navrácení potomkům původních majitelů vzniknul z provozu Pivovar Polička Měšťanský pivovar v Poličce, a.s.
- světlé 10° - Hradební
- tmavé 10° - Hradební
- světlý ležák 11° - Otakar
- světlý ležák 12° - Záviš
- světlý ležák 11° - Otakar - kvasnicový
- světlý ležák 12° - Záviš - kvasnicový
Postřižinské
Poutník
Prazdroj je tradiční české označení piva v současné době vyráběného pod obchodním názvem Pilsner Urquell v pivovaru Plzeňský Prazdroj, a. s. Je nejen typovým, ale i historickým vzorem piv plzeňského typu. První druh se začal vyrábět roku 1842.
-
Pilsner Urquell (4,4 % VOL.) - Je spodně kvašený světlý ležák.
Technologie:
Prazdroj je světlý ležák vyráběný spodním kvašením. Pivovar Prazdroj v roce 1993 instaloval pro kvašení piva tzv.Cylindrokonické tanky. Toto zařízení bylo zavedeno po náročných,5-ti letých zkouškách a ověřování, kdy pokusné šarže dosahovaly objemů až 2000hl piva.Tradiční technologické parametry kvašení i dokvašování (zrání) piva tím nebyly nijak dotčeny, jak lze snadno dokázat porovnáním údajů o době kvašení a zrání piva z uvařené první várky v roce 1842 a současných technologických parametrů. Právě naopak, pivovar dosáhl významné standardizace a vyrovnanější kvality piva z jednotlivých várek. Pivo Pilsner Urquell (Prazdroj) je dnes možná jediným pivem svého druhu, jehož kvalita a chuťový charakter se za posledních 110 let nezměnily.Toto tvrzení lze např. doložit rozbory uvedeného piva provedené v roce 1897 v St. Gallenu,Švýcarsko nebo v roce 1913 ve Vídni, či záznamy o kvalitě piva prováděnými v samotném pivovaru Prazdroj, pravidelně každý měsíc, již od roku 1930. Aktuální informace o kvalitě a složení piva Pilsner Urquell mohou poskytnout nezávislé instituce jako jsou VÚPS Praha, VŠCHT Praha , VLB Berlin a další. Pivo Pilsner Urquell bylo a je charakteristické nižším obsahem alkoholu, tj. „jen“ 4,4 % obj., což vyplývá z tradičně nižšího prokvašení piva. Extrakt mladiny, vyjma několika válečných let, vždy byl , a stále je …11,85 % hmotnostních,. Hodnotou skutečného extraktu a obsahem hořkých látek, vyjádřeným v Mezinárodních jednotkách hořkosti, nemá pivo Pilsner Urquell v Čechách i ve světě konkurenci.
Historie:
Původ receptury Prazdroje je svázán se vznikem plzeňského měšťanského pivovaru. Při první várce 5. října 1842 se sládkovi Josefu Grollovi povedlo vytvořit pivo vskutku unikátní barvy a chuti. Dlužno říci, že se mu to podařilo omylem, neboť byl původně přizván na vaření piva klasického bavorského typu. Místní měkká voda, kvalitní žatecký chmel a nová anglická metoda zpracování sladu však způsobily, že čerstvá várka po svém naražení 11. listopadu překvapila nebývalou kvalitou.
Nové pivo si rychle získalo věhlas a začalo se i vyvážet. S tím samozřejmě přišly i různé plagiáty, proti kterým plzeňský pivovar bojoval registrací různých ochranných známek, z nichž ta současná vznikla teprve na sklonku 19. století. Registrována byla v roce 1898, a to dvojjazyčně, česky jako „Plzeňský Prazdroj“ a německy jako „Pilsner Urquell“.
Po privatizaci se začalo důsledně užívat delší německé varianty Pilsner Urquell. Národ však tento název nepřijal, a tak se nejčastěji slyší označení Plzeň, i když v některých může evokovat asociaci na příbuzný Gambrinus.
Pilsner Urquell se vařil v roce 2007 již ve třech pivovarech - ruská Kaluga, polské Tychy a plzeňský pivovar.
Primátor
Prokop je značka produktů, které vyrábí Zámecký pivovar Chyše, nazvaná podle zakladatelů rodu Lažanských, kteří od roku 1766 vlastnili zámek Chyše na Karlovarsku. Celkem tři základní piva – 11°, 12°, 13° a dále příležitostné vysokostupňové speciály. Malý pivovar s výstavem několik tisíc hektolitrů ročně, zakládající si na kvalitních surovinách včetně žateckého chmele.
Purkmistr
Pytlák